உணவு பாதுகாப்பு அலுவலர்களுக்கு சென்னையில் நடைபெற்ற பயிற்றுநர்களுக்கான பயிற்சி நிகழ்வுகள்.
மத்திய அரசு, உணவு பாதுகாப்பு சட்டத்தை அமல்படுத்த எடுத்து வரும் தீவிர நடவடிக்கைகள் குறித்து ஏற்கனவே எனது முந்தைய பதிவில் தெரிவித்திருந்தேன்.
மத்திய அரசின், உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தர நிர்ணய அமைப்பு, தென்மாநிலங்களான தமிழ்நாடு, கர்நாடகம், ஆந்திரா, கேரளா, பாண்டிச்சேரி மற்றும் அந்தமான் நிக்கோபார் தீவுகளில் சிறந்த முறையில் பணியாற்றிவரும் உணவு ஆய்வாளர்களில் தலா பத்து நபர் களைத் தேர்ந்தெடுத்து, சென்னையில் 26.07.10 முதல் 30.07.10 வரை நடத்தும் பயிற்றுநர்களுக்கான பயிற்சி வகுப்பில், அதன் ஒருங்கிணைப்பாளார் டாக்டர்.டோங்ரா அவர்கள் எடுத்த பயிற்சி வகுப்பு மற்றும் நான் அரசு தரப்பிற்குத் தேவைப்படும் தீர்ப்புக்கள் குறித்து எடுத்த வகுப்பின் படங்கள் கீழே உள்ளன.
என்னையும் தீர்ப்புகள் குறித்து விளக்க அனுமதித்த அனைவருக்கும் நன்றி.
இறுதி நாளில், உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தர நிர்ணய அமைப்பின் சென்னை இயக்குனர் திரு. ஆர். விஜய் அவர்கள் கலந்து கொண்டு, அனைவருக்கும் சான்றுகள் வழங்கினார்.
நான் சான்று வாங்க மேடை ஏறியபோது, டாக்டர். டோங்கரே, நான் தீர்ப்புகள் குறித்து ஒரு நாள் விளக்கியதை நினைவு கூர்ந்து சிலாகித்தார்.
என்னையும் தீர்ப்புகள் குறித்து விளக்க அனுமதித்த அனைவருக்கும் நன்றி.
இறுதி நாளில், உணவு பாதுகாப்பு மற்றும் தர நிர்ணய அமைப்பின் சென்னை இயக்குனர் திரு. ஆர். விஜய் அவர்கள் கலந்து கொண்டு, அனைவருக்கும் சான்றுகள் வழங்கினார்.
நான் சான்று வாங்க மேடை ஏறியபோது, டாக்டர். டோங்கரே, நான் தீர்ப்புகள் குறித்து ஒரு நாள் விளக்கியதை நினைவு கூர்ந்து சிலாகித்தார்.
PROCEEDINGS IN THE TRAINING OF TRAINERS PROGRAM OF SOUTHERN STATES’ FOOD SAFETY OFFICERS AT CHENNAI.
The Central Government is keenly taking steps to implement the Food Safety and Standards Act, 2006. In an effort in that way, the Food Safety and Standards Authority of India has organized a five days Training of Trainers Program for Food Safety Officers of Southern states viz. Tamilnadu, Karnataka, Kerala, AndhraPradesh, Pondichery and Andaman and Nicobar Island.
The following subjects are discussed:
DAY-1: FOOD NUTRITION & FOOD SAFETY.
FOOD PROCESSING &TECHNOLOGY
EMERGING ISSUES IN FOOD PROCESSING
CODES INDIA- ROLES &RESPONSIBILITIES
DAY-2:FOOD SAFETY & STANDARDS ACT,2006
FUNCTIONS,DUTIES&RESPONSIBILITIES OF FOOD SAFETY REGULATORS
IMPLEMENTATION OF FSS ACT,2006
OFFENCES IN FOOD TRIALS(CASE STUDY)&PROCEDURE TO LAUNCH
PROSECUTION.
(AFTER HIS CLASS, FOOD INSPECTOR A.R.SANKARALINGAM DISCUSSED THE CASELAWS IN FAVOUR OF PROSECUTION)
The following subjects are discussed:
DAY-1: FOOD NUTRITION & FOOD SAFETY.
FOOD PROCESSING &TECHNOLOGY
EMERGING ISSUES IN FOOD PROCESSING
CODES INDIA- ROLES &RESPONSIBILITIES
DAY-2:FOOD SAFETY & STANDARDS ACT,2006
FUNCTIONS,DUTIES&RESPONSIBILITIES OF FOOD SAFETY REGULATORS
IMPLEMENTATION OF FSS ACT,2006
OFFENCES IN FOOD TRIALS(CASE STUDY)&PROCEDURE TO LAUNCH
PROSECUTION.
(AFTER HIS CLASS, FOOD INSPECTOR A.R.SANKARALINGAM DISCUSSED THE CASELAWS IN FAVOUR OF PROSECUTION)
DAY-3:INSPECTION OF FOOD ESTABLISHMENTS,MANUFACTURING UNITS
SPECIAL ESTABLISHMENT INSPECTION.
FIELD VISIT TO FOOD PROCESSING UNIT.
(WE VISITED THE "FRUITNIK" COMPANY AT CHENNAI)
DAY-4 SAMPLING OF FOOD ; FOOD LABORATORY,VISIT TO FOOD LAB
We visited "Sargam Laboratories" at Chennai which is well equipped with modern equipments to analyse food, food packaging materials, aflatoxins,etc. Dr.Annapoorani explained in detail. A very nice place to visit and a place which every one should visit.
We visited "Sargam Laboratories" at Chennai which is well equipped with modern equipments to analyse food, food packaging materials, aflatoxins,etc. Dr.Annapoorani explained in detail. A very nice place to visit and a place which every one should visit.
DAY-5-CONCEPTS OF FOOD SAFETY & QUALITY MANAGEMENT
FOOD SAFETY PLAN, FOOD SURVEILANCE, RISK ANALYSIS.
THIRU.VIJAY SARDANA AND MS.CHINMAYEE TOOK CLASSES ABOUT FOOD SURVEILANCE & CONCEPTS OF FOOD SAFETY & QUALITY MANAGEMENT RESPECTIVELY.

THE SESSION ENDED IN THE EVENING WITH VALEDICTION.TAMILNADU DIRECTOR THIRU.R.VIJAY DISTRIBUTED THE CERTIFICATES TO THE PARTICIPANTS. DR.DONGARE GAVE SPECIAL NOTES ABOUT MY PRESENTATION INFRONT OF THE DIRECTOR, WHILE I WENT TO RECEIVE THE CERTIFICATE. I'M VERY GRATEFUL TO HIM FOR HONOURING ME IN THE PRESENCE OF ALL PARTICIPANTS.
DR.PANDIAN AND DR.SRINIVASAN FROM FSSAI,CHENNAI ALSO ENCOURAGED US THROUGHOUT THE PROGRAM.
THIRU.VIJAY SARDANA AND MS.CHINMAYEE TOOK CLASSES ABOUT FOOD SURVEILANCE & CONCEPTS OF FOOD SAFETY & QUALITY MANAGEMENT RESPECTIVELY.
THE SESSION ENDED IN THE EVENING WITH VALEDICTION.TAMILNADU DIRECTOR THIRU.R.VIJAY DISTRIBUTED THE CERTIFICATES TO THE PARTICIPANTS. DR.DONGARE GAVE SPECIAL NOTES ABOUT MY PRESENTATION INFRONT OF THE DIRECTOR, WHILE I WENT TO RECEIVE THE CERTIFICATE. I'M VERY GRATEFUL TO HIM FOR HONOURING ME IN THE PRESENCE OF ALL PARTICIPANTS.
DR.PANDIAN AND DR.SRINIVASAN FROM FSSAI,CHENNAI ALSO ENCOURAGED US THROUGHOUT THE PROGRAM.
OUR JOINT-DIRECTOR(PFA) DR. THIRU.SATHASIVAN IS COORDINATING THE PROGRAM AND HIS PRESENCE THROUGHOUT THE DAYS IS ENERGISING US. WE THANK THE J.D(PFA) & HIS ACCOMPANY Thiru.SOUNDARARAJAN,STATISTICAL OFFICER, WHO'S INVOLVEMENT ARE COMMENTABLE ONE.
This is the foto of Dr.Jidentra P Dongare, the Co-ordinator, Thiru.Venkateswaran,Dr. Manvi sharma,explaining the Food Safety Officers about the latest developments of the Act.
I AM THANKFUL TO THE DIRECTORATE OF PUBLICH HEALTH FOR HAVING MADE THIS WORTHY OPPURTUNITY FOR ALL OF US.
I TAKE THIS OPPURTUNITY TO THANK OUR DIRECTOR OF MUNICIPAL ADMINISTRATION,CHENNAI AND THE CORPORATION COMMISSIONER, TIRUNELVELI FOR HAVING PERMITTED ME TO ATTEND THE TRAINING PROGRAM.
I AM THANKFUL TO THE DIRECTORATE OF PUBLICH HEALTH FOR HAVING MADE THIS WORTHY OPPURTUNITY FOR ALL OF US.
I TAKE THIS OPPURTUNITY TO THANK OUR DIRECTOR OF MUNICIPAL ADMINISTRATION,CHENNAI AND THE CORPORATION COMMISSIONER, TIRUNELVELI FOR HAVING PERMITTED ME TO ATTEND THE TRAINING PROGRAM.

13 comments:
I am very happy seeing this web & it is very usefull to us (Food Inspector) and I am conveying my wishes to this good activities.
Hai it is excellent.This takes my memories back to the days in 2002 when u were sent for training to Delhi being the only food inspector representing Tamil Nadu, and today i am very happy that my choice selecting u that day is correct.Keep it up and share ur field visit experiences also.
Shanthi
thank U madam. I'll fulfill the expectations of Yourself and the Directorate.Assuring U once again.
RAJAMANICKAM,YERCAUD.
VERY GOOD APPROACH . THIS WEB SITE IS VERY USEFUL TO OUR FOOD SAFETY OFFICERS. MY BEST WISHES. PAYANAM THODARATTUM.
நன்றிகளுடன் ஏற்றுகொள்கிறேன், நண்பரே.
Sir I am Happy to see this website
thankyou by s.Narayanan
Sattur
நன்றி நாராயணன். தொடர்ந்து
வா(பா)ருங்கள்.
I request you to publish FSSAI web site news if it possible.
நிச்சயமாக FSSAIஇல்
புதிய செய்திகள் வரும்போதெல்லாம் உணவு உலகத்தில் அது வெளியிடப்படும்.
i am kanthimathi nathan advocate from vallioor.
i have visited yr exclusive website.wondered yr excellence job. i think that a person who loves his job only can make such work.
all the best
நன்றி சகோதரரே. நல்ல விஷயங்களை நாலு பேர் தெரிந்துகொண்டால் நாளும் நன்மைதானே.
தொடர்ந்து வாருங்கள் .
ஹாய் சார் நீங்க எழுதின எல்லாம் கட்டுரைகளை எல்லாரும் அமெரிக்காவில பார்கிறாங்க ஜப்பான் ல பார்கிறாங்க இங்கிலாந்து ல பார்கிறாங்க மற்றும் நம்ம தமிழ் நாடு மக்கள் எல்லாரும் பார்கிறாங்க .உங்க கட்டுரை ரொம்ப பிடிச்சிருக்கு .மேலும் மேலும் உங்க கடமை வளர வாழ்த்துக்குள் உங்களை காண ஆவலுடு இருக்கிறேன் . plz contact this number sir.or giv ur email id
9790512343
My mail ID is raasalingam@yahoo.co.in
Post a Comment